Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2010 13:02 - Експертен доклад разкри нова серия скандални закононарушения в търга за правен софтуер за държавната администрация
Автор: apis Категория: Бизнес   
Прочетен: 1210 Коментари: 0 Гласове:
0Поредица от груби нарушения на Закона за обществените поръчки са били извършени при провеждането преди 2 години на търга за т.нар. справочно-информационна система за държавната администрация от бившия министър Николай Василев. Това разкри доклад на работна група от експерти, натоварена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков да одитира всички проекти в областта на електронното правителство за периода 2006 – 2009 г.

Поръчката за правен софтуер предизвика скандал още при провеждането си с факта, че министърът на администрацията си затвори очите за комбинативната игра между класираните на първо и второ място участници, довела до надуването на цената с няколко милиона лева. Тогава спечелилият търга „Сиела” се отказа в полза на своя дистрибутор „Норма”. Оказа се, че един и същи софтуерен продукт може да струва едновременно 400 хиляди и 6 милиона лева. Вместо да прекрати превърналата се във фарс процедура тогавашният министър Николай Василев се оправда пред медиите, че бил длъжен да сключи договор с „Норма” в името на обществения интерес, за да не бъдела съдена държавата за вреди.

Експертният доклад, който бе предоставен на „Апис” въз основа на искане за достъп до обществена информация, показва, че провеждането на обществената поръчка е било съпроводено от цяла серия закононарушения. Възложителят не е изпратил задължителното предварително обявление до Агенцията по обществени поръчки и „Държавен вестник”. При проверката на документите на кандидатите е отстранен от участие АПИС, защото не е представил една от многобройните изисквани декларации. Същата декларация обаче не е била представено и от друг кандидат – „Лакорда”, но той не е бил отстранен от участие. От документацията липсва пликът с предложението на „Апис”, въпреки че законът задължава възложителите да съхраняват пълната документация по проведените поръчки най-малко 4 години след приключване изпълнението на договора. Изготвената методика за оценка на предложенията не съдържа ясни критерии, по които се увеличава или намалява оценката по даден показател, поради което създава възможности за проява на субективизъм. Възложителят не е поискал детайлна обосновка на дадените от двама от кандидатите по-ниска с повече от 30 % цена, а се е задоволил с представената от тях прекалено обща и непълна информация. Именно това е една от предпоставките на първо място да бъде класиран кандидат, предложил неколкократно по-ниска цена, който впоследствие се е отказал от сключване на рамково споразумение и договор, се посочва в доклада на експертите. Най-същественото закононарушение, разкрито от експертния екип при изследване на документацията на поръчката, е, че възложителят, въпреки законовата забрана, е сключил договор с изпълнителя без да е получил задължителните административни документи за неговия правен статус и липсата на задължения към бюджета. Според юристи това прави сключения договор нищожен.

Въз основа на разкритите в експертния доклад закононарушения „Апис” внесе в компетентните ведомства и в Агенцията за държавен финансов контрол писмо с искане на незабавно прекратяване на скандалния договор и за налагане на санкции на виновните длъжностни лица.

Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apis
Категория: Бизнес
Прочетен: 68655
Постинги: 21
Коментари: 6
Гласове: 32
Архив
Календар
«  Януари, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Блогрол